ÖkoTech, a Bolygó Kapitánya, és egy új hiányszakma felfedezése

Szeptember 11.-én véget ért a nyári szieszta, és a DebTech Meetup visszatért az élők sorába, újra birtokba vettük a Nagyerdei Víztornyot.

Egy meglehetősen aktuális, mégis, a szükségesnél kevesebb figyelmet kapó témát helyeztünk fókuszba: az ökológiai technológiákat. Ennek megfelelően választottuk ki az est zenei aláfestőjét is, gyermekkorunk egyik kedvencét,a Bolygó Kapitánya című rajzfílm főcímzenéjét:

Energiát mindenki- legyen magánszemély, cég, vagy akár állami szerv- mindenki használ. Na de milyet, mennyit, és hogyan?

Sokan nem tudják, hogy hová is helyezzék ezt a kérdést egy stratégia megalkotásánál – vagy, hogy hogyan viszonyuljanak ehhez a mindennapi életben.  a megújuló energiaforrások használata trendi őrület, társadalmi felelősségvállalás, vagy jól felfogott gazdasági érdek?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ meghívott előadóinkkal, és lelkes közönségünkkel.

Az (egyébként mellbevágó)  alaphangot Dr. Cicás Györgyi  adta meg, aki a a pittsburghi Carnegie Mellon University-n szerzett doktori címet környezetmérnökként. Ő korábban  P&G, és a LEGO beruházásait felügyelte. Jelenleg az INPUT program nyíregyházi koordinátora. Előadása során betekintést nyújtott Föld lakosságának energiafelhasználására-(döbbenetes) számokban, a megújulókal kapcsolatos kutatásokra, és néhány biztató, előremutató  benchmarkot is hozott. Alapos “big picture”-t kaptunk a témával kapcsolatban a jóvoltából.

A folytatásban Csákberényi Gergely, a debreceni Megújuló Energiapark

ügyvezetője, aki egy komoly témáról (napelemek és napkollektorok telepítése, működtetése és hatásfoka) tartott egy humorizálástól nem mentes, de komoly szakmai tartalommal bíró előadást, amelynek a tanulsága az volt, hogy: Lesz még Magyarország Costa Rica ( és nem azért, mert jobb az éghajlat, hanem mert 250 napig működött az ország kizárólag zöld-energia használatával).

Az est harmadik prezentációját pedig a National Instruments debreceni gyárának facility managere, Révész Csongor tartotta, aki bemutattta, hogy ennek az igazán nagy energiaigényű (éves szinten több százmilliós áramszámlát kitermelő) üzemnek hogyan lehet smart megoldásokkal az energiafelhasználását optimalizálni, és hogyan kaptak LEEN minősítést (amely az amerikai szabványoknak megfelelő környezettudatossági szertifikáció).

Az előadások utáni kerekasztalt Töviskes Imre kollégánk vezette, néhány apokaliptikus jövő előrevetítő kérdéssel izgalmas diskurzust indított el. A közönség igen aktívnak bizonyult, volt aki azt tippelte meg, hogy energia-vagy élelmiszerválság lesz e hamarabb, van aki pedig felvetette, hogy megújuló energiaforrások tervezésénél és telepítésénél sok szakember kompetenciahiánnyal küzd, és hazánkban nincs oylan kivitelező,m aki ezeket a rendszereket összehangoltan tudná kezelni. Ezzel pedig ki is találtunk egy új (hiány) szakmát: az épületgépészettől a napelem telepítésig mindent átlátó technikusét.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.